Biografia van schrijver en hoofdpersoon

Auteur en boekwinkelier: Peter van Wermeskerken

Op 31 december 1939 om half acht 's morgens vond ik de vrijheid! De vrijheid van de wereld. Ai, ai, wat was de ruimte in de buik van mama eng geworden. Paul, mijn broer, groeide harder dan ik. Later hoorde ik dat hij het helemaal niet leuk vond dat lekker warme, beschutte plekje te moeten verlaten.

Nou, daar was ik dan. Ik groeide voorspoedig op, want mama had lekkere melk. Trouwens, ik vond bijna alles wat eetbaar was lekker. Dat is nog steeds zo. Ik kreeg epilepsie. Dat combineert niet zo goed met de schoolopleiding. Maar met schrijven was ik al gauw bij de besten. Op m'n 14e schreef ik de eerste verslagjes voor Pa's Nieuwe Zeister Courant. Het geluk van de journalistiek ervaarde ik in 1961 bij Het Vrije Volk. Later volgde datzelfde gevoel in Aalsmeer. Na de wekelijkse schaakavond vergaderde ik met mensen uit alle richtingen in de bloementeelt. Daar werden afspraken gemaakt over de volgende vaktechnische reportages. Voor vijf jaar ging ik naar de krant van Pa in Zeist. Daar lukte het mij de krant interessant voor een breder publiek te maken. Maar begin 1970 koos ik voor de economische redactie van het AD, waar ik tot mijn pensionering in 2001 bleef. In de tussentijd was ik een poosje nr. 1 in de wereld van de olieverslaggeving. Dat breidde zich uit naar milieu en duurzaamheid. Daarin ben ik nog altijd zeer geïnteresseerd, net als in pensioenen, het effect van geld en belastingen in de economie.

Privé: in 1968 trouwde ik. Mijn vrouw en ik kregen twee kinderen. In 2014 overleed zij en vier jaar later ben ik opnieuw getrouwd. Ik woon in Den Haag.

Julia Swartsuycker

"Mijn" Julia is klein en zeer pittig. Ze is 36 en was ooit turnster bij ProPatria in Zoetermeer. Twee keer was ze deelneemster aan het Nederlands kampioenschap. Haar wil om prestaties te leveren is niet verloren gegaan en haar creativiteit evenmin. Julia werd benoemd tot directrice van een bejaardenoord, omdat ze de goedkooptste was. Niet om haar diploma's. 

Julia had middelbaar bedrijfseconomie gestudeerd. Zij zag hoe massaal de bejaardentehuizen werden gesloten of gesloopt. Haar ouders behoorden tot de gedupeerden voor wie plotseling woonruimte moest worden gezocht. Hun enige dochter had een leuk, maar klein, huisje aan de rand van Scheveningen kunnen kopen voor ze. "Er moet een markt zijn voor goede bejaardentehuizen die zelfstandig kunnen bestaan", dacht ze. En zie het resultaat!

Peter's eerdere boeken

...en "nog onder constructie"

10 interviews met echte topmensen

1989, uitverkocht

Voor Nederland echt, voor de ander onecht 

2013

De Beschermengel

2024?

Rietzeilen

Het boek "Rietzeilen" is nogal erotisch. Tegelijk is het een liefdesverhaal. Het is een heel eind heen klaar. Deze foto moet de basis vormen voor het omslag. Het zal waarschijnlijk alleen als e-boek te verkrijgen zijn.

2023?