Recensies en beoordelingen

Hebban 4 sterren

"Een vlot lezende spionage thriller van een oud-AD journalist die de Oost-Duitse geheime dienst te slim af was."

Algemeen Dagblad

"Jammer genoeg past uw boek niet in ons fonds. Ik heb het in een weekend gelezen. Het is spannend en goed geschreven."

Hauke Wagner, uitgever, Duitsland (vertaald)

"Tijdens een bezoek aan de DDR wordt de Nederladse journalist benaderd door de Oost-Duitse inlichtingendienst om als informant te willen optreden. Terug in Nederland informeert hij de BVD (nu AIVD) over deze toenadering. Het leidt ertoe dat hij van begin 1967 tot september 1970 wordt ingezet als dubbelspion voor zowel de Hauptverwaltung Aufklärung, de spionage- en contraspionagedienst van het Ministerium für Staatssicherheit van de communistische DDR, en de Ndederlandse BVD. In "Dubbel Spion" blikt de auteur terug op zijn avontuurlijke jaren als dubbelspion tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Op boeiende wijze en met veel humor beschrijft hij zijn contacten met de functionarissen van de beide inlichtingendiensten, zijn activiteiten in de DDR, de gebeurtenissen waarin hij verzeild raakt en de mensen met wie hij kennis maakt in het voormalige Oost-Duitsland. Naast het beeld van het functioneren van een inlichtingendienst geeft het boek ook een goede sfeertekening van de omgang van de Oost-Duitse Stasi met zowel de eigen bevolking als met westerse bezoekers. Tot aan zijn pensionering is de auteur werkzaam geweest als redacteur bij het Algemeen Dagblad."

E. Wesselius voor Openbare Bibliotheken Nederland, NBO Biblion.

Zie ook recensie Richard Demma op pag. Shop/Lade

Wat een leerzaam kinderboek heeft u geschreven over konijn Puck, zwijn Evert en de boerderij- en bosdieren. Uw boek bestaat eigenlijk uit allemaal kleine verhaaltjes. In het eerste verhaal eten Puck en Evert de restjes dierenvoer van boerderijvarken Loes. U legt in heldere taal uit waarom Loes haar eten met de bosdieren deelt. Ze wil niet dik worden, want dan moet ze misschien naar de slacht. Ik vind het bijzonder dat u zo'n onderwerp durft te bespreken. In uw laatste verhaal bespreekt u ook hoe de jagers in het bos te werk gaan. U beschrijft hoe jagers honden gebruiken om de dieren te verjagen, zodat de jagers de dieren kunnen zien en neerschieten.
Ik vind het erg leuk hoe u alle dieren beschrijft. U maakt gebruik van hoe dieren zich in de natuur gedragen. De worm is bijvoorbeeld bang dat de egel hem op zal eten. Door dit te benoemen geeft u uw verhaal een extra dimensie.

Irene (Boekscout) 

Hebban 4 sterren eerste beoordeling

Mieke Schepens (4 sterren):

Peter van Wermeskerken heeft een satirische en bovendien charmante roman geschreven over de politiek en het leven in een seniorencomplex, met alle ups en downs die daarbij horen. De personages beleven samen een reeks aan 'avonturen', van het organiseren van koffieochtenden tot het aangaan van nieuwe vriendschappen. Je leest bovendien over wat er komt kijken bij het bouwproject waarbij men betrokken is.

Julia Swartsuycker (36) wordt directrice van het verouderde bejaardentehuis. Zij een huisje moeten kopen voor haar bejaarde ouders, bij gebrek aan een bejaardentehuis. Die zijn wegbezuinigd door de regering van Dirk Tutter. Tutter vindt ouderen maar een last voor de samenleving. In Apeldoorn zien ze dat anders, maar Tutter maakt zelfs hooglopende ruzie met zijn minister van sociale zaken, die een boswoning bij Koffievreugd heeft gekocht.

Juli vindt de koffie in het tehuis "Gootwater!". Daarom komen Nel, de koffiekampioen van Gelderland, en haar taarten bakkende zussen.  Dat is zo'n succes, dat de bewoners het tehuis de nam "Koffievreugd" geven.  Topkok Sophie komt met een Turks koksmaatje. 

Van Wermeskerken weet de karakters in 'Koffievreugd' op een realistische en humoristische manier tot leven te brengen. De lezer leert de personages kennen als mensen met elk hun eigen verleden en karakter. De beschrijvingen van het seniorencomplex en de dagelijkse bezigheden van de bewoners zijn levensecht en geven een goed beeld van de sfeer in zo'n woongemeenschap. Ook de politiek is goed herkenbaar. 

Julia vaart een moderne koers met Koffievreugd en haar bewoners. Die koers bestond niet alleen uit groei van het seniorenbedrijf, maar ook fitte mensen, die op vele wijzen in de samenleving taken op zich nemen. 

Leuk om premier Tutter hier tegen te komen; aan wie deed dit personage me denken? "Met die veer in z'n kont fietste Tutter blij terug naar zijn ministerie."

De vele en omvangrijke dialogen zijn geloofwaardig neergezet. 'Koffievreugd' is een verhaal voor iedereen die van een satirische roman houdt die gaat over de politiek en het leven in een seniorencomplex, met alle ups en downs die daarbij horen. 
"Quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia!"

Anneke Hoekstra
Ondernemings ochtend

"Ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem."

Peter Schelte
Erfgoedavond