Voor dit beroep kun je niet solliciteren

     Aangestuurd door oenen zonder enig idee van ons leven 

Mijn spionnenbegeleiders van de Oostduitse Staats Sicherheitsdiest (Stasi) waren volkomen onkundug van onze manier van leven in het Westen. Ze baseerden hun veiligheidsadviezen aan mij op het leven in de DDR. Als ik hun raadgevingen had opgevolgd, was ik in Nederland, Belgë, Denemarken en Duitsland één, twee, drie opgepakt wegens spionage. 

Het was maar goed dat ik, naast de vakkundige begeleiding door de BVD, mijn eigen gezonde hersenen gebruikte. Die Oost-duitsers dachten nog wel na hun collega's van de Israëlische Mossad de besten ter wereld te zijn. Met permissie, maar die oenen in Oost-Berlijn bewezen hoe intern zwak een dictatuur is. De mensen mogen en kunnen niet over de muur van hun kleine leefwereld kijken. Dit leidde tot lachwekkende situaties. Eén daarvan: Ik kreeg opdracht het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht bij Zeist te fotograferen. Dat lag aan een smal boerenweggetje. Vraag: 'Kun je je daar achter een boom verbergen?' Antwoord: "Nee, die zijn veel te jong." Vraag: 'Is daar een sloot?' Antwoord: "Ja, daar is een sloot." Opdracht: 'Ga dan in de slootkant liggen en zorg dat de wacht je niet in de gaten heeft.' De wacht zou mij natuurlijk in de gaten hebben daar in de slootkant. Dus ben ik van soortgelijke gebouwen foto's gaan maken en vroeg de wacht of ik een foto van het mooie buitenhuis van de Luchtmacht mocht maken. Dat mocht. Dus ik heb het huis gefotografeerd met de wacht op de voorgrond. Bij de BVD hebben ze gebulderd van het lachen. De Stasi-oenen verbleekten: 'Je hebt jezelf bekend gemaakt als spion!' Maar dat had ik dus juist niet gedaan. Zo zijn er meer leuke voorvallen beschreven in dit boek. Een oud-directeur van de BVD noemt de feiten juist beschreven. Een recensent van Biblion, de organisatie van openbare bibliotheken, noemt het een prettig lezend boek, humoristisch geschreven. 

Het zullen je kinderen maar wezen

Dieren verjagen de boze mensen bij het bos

Dit kinderboek is niet bedoeld om uw kinderen op een pedagogisch verantwoorde manier op te voeden. Veeleer zullen ze het mooi vinden hoe het grote kinderkonijn Puck en Evert, het kleinste kinderzwijntje, grote vrienden worden. Ze worden heel groot van het goede voer dat varkensmama Loes voor hen over laat. 

Daar op de boerderij leren ze ook heel veel van hoofdkoe Wilma en paard Jack, die mensentaal verstaat. Zo horen ze wat de mensen willen gaan doen en wat ze leuk vinden, of juist niet. Samen met generaal Uil en de slimme verspieder Lowietje Vos worden dan bij het meertje in het bos de plannen gesmeed. Slimme plannen en alle dieren doen mee.

O wat een schrik als het huisverwarmings feestje van een stadse familie opeens door ratten, zwijnen, wolven en koeien wordt verstoord. Of hoe de spinnen, wespen en bijen even vrijaf hebben genomen om de bouw van een weg onmogelijk te maken. En tenslotte, hoe de door de zwaluwen getrainde duiven met hun welgemikte poep de jagers verjagen. Lachen!

Twee verhalen die er zijn en een boek dat komt

Dit is een verhaal voor kinderen vanaf 9 jaar. Spannend, er wordt heel wat gegriezeld. Het speelt in het Duitse dorpje Lage, vlak over de grens bij Denekamp en Ootmarsum.

U begrijpt waar dit boek over gaat: een beschermengel. Ik hoop dit in de loop van 2024 te kunnen presenteren.

1000+

Verkochte boeken

500+

Pagina's

5

Landen

?+

Fans online