Gaza ziekenhuis: niemand treft schuld

09-10-2023

Iedereen vindt het erg dat er een (stuk van) een raket terecht is gekomen op een ziekenhuis in Gaza. Hamas riep al binnen het uur dat het een Israëlische raket was en dat er wel 500 doden waren. Je kunt op je klompen aanvoelen, als je weet hoe nieuwsfeiten ontstaan en zich (kunnen) ontwikkelen, dat dit je reinste nep-nieuws, propaganda, is. In een uur tel je geen 500 doden. En nog steeds heeft Hamas niet kunnen aantonen dat het om een Israëlische raket gaat. 

De Israëlische legerleiding, maar die nis natuurlijk net zo onbetrouwbaar als Hamas in deze zaak, liet weten dat er op dat moment (23.59 uur) geen vliegtuigen en raketten van hun boven Gaza waren, maar dat een minuut eerder Hamas raketten naar Israël was gaan afschieten en precies om 23.59 uur de collega of concurrent militie daar ook mee begon. 

De Amerikaanse satellieten hadden, volgens predident Biden,  geregistreerd dat dit Israëlische nieuws klopte. Maar ja, moet je Amerika geloven? Amerika-kritikasters doen dat niet, ook als ze geen fatsoenlijke tegenargumenten hebben. 

Maar wie je echt kunt geloven, dat is Bellingcat. Dat is een groep journalisten, nieuwsjagers van de beste soort, die steeds weer de onderste steen boven weten te krijgen. Zo leverden zij het bewijs dat de MH-17 boven Ukraine werd neergeschoten door een Russische raket, van een Russisch lanceerplatform, met Russische militairen en telefoongesprekken daarover. Bellingcat is echt onafhankelijk en deze journalisten hadden in een ogenblik een filmpje opgeduikeld, waarop te zien is dat er een raket omhoog komt, die breekt. Omdat de raket omhoog komt, kan het geen Israëlisch projectiel zijn. Die had omlaag moeten gaan. De omhoog komende raket breekt in de lucht en stom toevallig is het stuk met de resterende brandstof op het ziekenhuis gevallen. Dat betekent dat niemand hier schuld heeft en zeker Israël niet. Dat raketten niet altijd doen wat de afschieter wil, dat weten we in Den Haag. In de oorlog is hier een hele wijk (Bezuidenhout) plat gebombardeerd met raketten die de Duitsers een paar kilometer verderop lanceerden om in Engeland schade aan te richten.